Rusya Federasyonu, mevcut dinlerin hiçbirinin asli veya zorunlu olarak kabul edilemeyeceği laik bir devlettir. Her birey kendi dinini özgürce yaşayabilir ve bunun için gerekli olan her türlü ibadethaneyi Rusya Federasyonu topraklarında bulabilir. Örneğin, sadece St.Petersburg'da 42 günah çıkaran Kilise, Katedraller, Camiler, Sinagoglar, Datsanlar gibi çeşitli ibadethaneleri bulabilirsiniz. Ayrıca herkesin kendini özgürce ateist olarak sınıflandırma hakkı vardır.
İslam:
Rusya'daki en yaygın ikinci din İslam'dır. Tataristan, Başkurdistan, Batı Sibirya ve Kuzey Kafkasya'da büyük Müslüman topluluklar yaşamaktadır. Bunlar çoğunlukla etnik Müslümanlardır, çünkü bu topraklarda İslam'ın yayılma tarihi Volga Bulgaristan'a kadar uzanır ve ilk cami 651'de Dağıstan'da inşa edilmiştir. Şimdi Rusya'da kırktan fazla Müslüman Müftülüğü veya Manevi Müdürlükleri var ve yaklaşık 8 bin cami bulunmaktadır. Örneğin, Guinness Rekorlar Kitabı'na giren dünyanın en kuzeyindeki cami, Norilsk'teki "Nurd-Kamal" dır. Ya da Kazan'da günün her saati Kur'an-ı Kerim okunan en çok cami. Tüm şehirlerde, İslam'ın yaygınlığına bakılmaksızın, en önemli Müslüman bayramları kutlanır - Uraza Bayramı, Kurban Bayramı. Bazı bölgelerde bu tarihler resmi tatil günleridir; müminlerin rahatlığı için sokaklar ve meydanlar kapalıdır.
Hristiyanlık:
Ülkede en yaygın din Hıristiyanlık yani Ortodoksluktur. Tarihi 988'de Eski Rus'un Prens Vladimir tarafından vaftiz edilmesiyle başladı. Ortodoksluk, Rus kültürü ve Rus devletinin oluşumu ile yakından bağlantılıdır. Ortodoksluk sayesinde, Kiril yazısı ve güzel manastırlar-kaleler, örneğin Trinity-Sergius Lavra veya Pskov-Pechersky Manastırı ortaya çıktı. Ortodoksluk, Rus toplumunun ahlaki ilkelerinin oluşturulmasında da büyük bir rol oynadı, çünkü Rus İmparatorluğu döneminde insanların yaşadığı resmi din buydu. Şimdi Rusların yaklaşık% 70'i kendilerini Ortodoks olarak görüyor. Ülke, Noel ve Paskalya gibi dini bayramları aktif olarak kutluyor, yeni kiliseler ve katedraller inşa ediliyor. Rusya'daki başlıca Ortodoks katedralleri şunlardır: Kurtarıcı İsa Katedrali ve Moskova'daki Kutsanmış Aziz Basil Katedrali, Vladimir'deki Varsayım Katedrali, St.Petersburg'daki Kazan Katedrali, Nerl'deki Şefaat Kilisesi ve Fr.'deki Rab'bin Başkalaşım Kilisesi. Kizhi.
Ülkenin bazı bölgelerinde, Katoliklik ve Protestanlık gibi Hıristiyanlığın diğer dalları da popülerdir. Polonya ve Belarus topraklarının Rus İmparatorluğuna ilhak edilmesi ve Almanya'dan büyük bir göçmen akını ile 18.-19. yüzyıllarda yaygınlaştılar. Yerleşik tarihi geleneğe göre, modern Rusya'daki çoğu Katolik, Almanların, Litvanyalıların, Letonların ve Polonyalıların torunlarıdır. Rusya'daki en büyük Katolik katedrali, Moskova'daki Kutsal Bakire Meryem'in Lekesiz Hamilelik Katedrali'dir. Aynı zamanda kilise korosunu da dinleyebileceğiniz ülkenin en büyük rüzgar korosuna da ev sahipliği yapıyor. Ve Samara'daki İsa'nın Kutsal Kalbi Tapınağı, ilk kanonize edilmiş siyahi Amerikalı Martin de Porres'in kalıntılarını saklıyor.
Budizm:
Buryatia, Tuva ve Kalmıkya'da Budizm geleneksel bir din olarak kabul edilir. Ülkede toplamda yaklaşık 1,5-2 milyon Budist yaşıyor ve bunların çoğu Tibet şubesine bağlı. Dünyanın en kuzeyindeki datsan Gunzechoinei, St. Petersburg'da bulunuyor. Burası, mimari ve doğu kültürü açısından bile ziyaret edilmesi ilginç olan, ülkenin Avrupa kısmındaki Budizm'in bir turizm ve kült merkezidir. Kalmıkya'da Rusya ve Avrupa'daki en büyük Buda heykeli (9 m) ve Buryatia'da Rus Budizminin başı Ivolginsky Datsan'ın ikametgahı var.
Yahudilik:
Yahudilik, ülkenin büyük şehirlerinde de yaygındır. Sinagogların inşası, Pazar okullarının açılması ve anti-Semitizm ile mücadele ile uğraşan Rusya Yahudi Toplulukları Federasyonu faaliyet gösteriyor. Yahudi dini yaşamının merkezi, bir koro sinagogunun, bir hahamlık mahkemesinin, dini eğitim ve bilim kurumlarının açıldığı Moskova'da bulunuyor.
Daha detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz: